Ellersinghuizen

Ellersinghuizen, buurtschap in het Westerwoldse landschap.

In de krant

Dagblad van het Noorden 01-08-2006

Sjamme Wesseling

Sjamme Wesseling woont al z’n gehele leven in buurtschap Ellersinghuizen, het enige wat hij mist is het aloude noaberschap. Foto: DvhN/Anne Marie Kamp

reportage - buurtschap ellersinghuizen

Het 'noaberschap' is minder sterk geworden

Vlagtwedde telt zestig dorpjes, buurtschappen en gehuchtjes. Weinig gemeenten zullen er zoveel hebben. Op de nieuwe kaart van dat stuk Westerwolde, nu ook bij de VVV-kantoren verkrijgbaar, staan ze allemaal. Ten behoeve van de toeristen en bewoners.
Deze krant neemt een kijkje bij drie van die 'vlekjes'. Vandaag deel 1: Ellersinghuizen.

Door Marcel Looden

Ellersinghuizen - Rij vanuit het dorp Vlagtwedde zuidwaarts, over de Weenderstraat, dan doorkruis je Ellersinghuizen.
Enkele burgerhuizen, een aantal boerderijen, dat is het. De auto's over die Weenderstraat maken het meeste geluid, verder is het vooral heel rustig.

Over de herkomst van de naam hangen de nevelen van de tijd. Het eerste deel duidt wellicht op een eigennaam, op Eldert of iets dergelijks. De uitgang 'ing' zou kunnen betekenen: de huizen bij de boerderij van een zekere Eldert.
Duidelijkheid over die naam kan Sjamme Wesseling ook niet geven.

Maar over de historie van zijn buurtschap weet hij wel veel. Wesseling, zestigplusser, werd geboren in Ellersinghuizen en woont er nog steeds, in de ouderlijke boerderij.
'Mijn vader was hier agrariër en ik werk er nog steeds.'
De boerderij staat aan de Weenderstraat, erachter stuit je op een idylle.

Een licht glooiend land, met uitzicht op Wollinghuizen. Een bosje staat er en er loopt een eenzaam weggetje, met ook al zo’n wonderlijke naam: Doene Esweg.
Vroeger, zo weet Wesseling, lag daar ook een haventje. 'De boeren hier leverden daar aardappelen af, die werden vervolgens naar de aardappelmeelfabriek in Veelerveen gebracht. Dat is heel lang zo gegaan, maar het haventje werd dichtgegooid.'

Er is meer verdwenen uit Ellersinghuizen. Een café was er vroeger, van vrouw Tammes. Zo'n echte kroeg waar je een pilsje kon kopen.
Een groentezaak stond er ook, van Kiewiet.
'Ze zijn allebei al heel lang geleden gesloten', zegt Wesseling met iets van spijt in zijn stem. Hij mist het noaberschap dat in zijn jongere jaren zo sterk was.

Geert Hesse en Harm Heun zijn andere oerbewoners van de buurtschap.
Ook zij werden er geboren en bleven er altijd. Wesseling heeft met hen die heel sterke band met Ellersinghuizen gemeen. Hem krijgen ze er met geen stok weg.
'Het is hier prachtig wonen', zegt hij en ieder woord is meer dan gemeend.

 

 

© ellersinghuizen.nl - disclaimer - Deze site bestaat uit 84 pagina's.